Zorg/hulpmiddelen/ondersteuning – Huisartsenpraktijk Mahler – Krommenie
Welkom
Op deze site kunt u informatie vinden over onze praktijk. Ook kunt u zich hier aanmelden voor het patiëntenportaal.

Zorg/hulpmiddelen/ondersteuning

ZORG/HULPMIDDEL/ONDERSTEUNING

Heeft u zorg, een hulpmiddel of ondersteuning nodig? Hieronder leest u hoe u dit kunt regelen. In het algemeen geldt: u vraagt dit zelf aan en u heeft geen verwijzing van de huisarts nodig. Als een instantie aanvullende medische informatie nodig heeft, kan de huisarts dit verstrekken, maar alleen als u daar schriftelijke toestemming voor geeft.


Zorg in en om het huis

Heeft u vanwege een ziekte of beperking hulp nodig in het dagelijks leven? Bijvoorbeeld in uw woning, uw sociale leven of bij vervoer? Als mensen in uw omgeving u niet voldoende kunnen helpen, moet de gemeente u ondersteunen. Dat staat in de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Hierbij kunt u denken aan; huishoudelijke hulp, hulp bij vervoer, aanvraag voor een scootmobiel etc. Kijk op de website van het Sociaal wijkteam Krommenie Sociaal Wijkteam Krommenie (swtzaanstad.nl) of neem contact op. Dit  kan telefonisch op werkdagen van 9.00-12.00 en van 13.00-17.00 uur via het Klantcontactcentrum, telefoon: 075-2060018. Het SWT is ook per mail bereikbaar: team1@swt.zaanstad.nl.

Heeft u hulp nodig bij een aanvraag of twijfelt u over wat u nodig heeft? Vraag iemand uit uw directe omgeving om hulp of vraag om een onafhankelijk cliëntondersteuner (zie de webpagina: Ondersteuners – Persoonlijke meedenker en gids (zaanstad.nl) )


Personenalarmering

In principe hoeft de huisarts hier niet bij betrokken te worden en kan dit via de gemeente worden aangevraagd. Bij sommige verzekeraars is het noodzakelijk dat de huisarts aangeeft dat er medische redenen zijn voor de inzet van personenalarmering. Is dit het geval? Dan kunt u dit formulier gebruiken: Personenalarmering


Hulpmiddelen

Na een medische ingreep, blessure of bij ziekte heeft u soms tijdelijk een hulpmiddel nodig. Bijvoorbeeld een rolstoel, hoog/laag-bed of douchestoel. Veel hulpmiddelen leent u gratis voor maximaal 26 weken, want die worden vergoed vanuit het basispakket van uw ziektekostenverzekering. De organisaties die dit leveren noemen we ook wel (thuis)zorgwinkels. De locaties in onze regio zijn:


Persoonlijke verzorging

Als u vanwege een medische aandoening persoonlijke zorg nodig heeft, dan valt dit onder de Zorgverzekeringswet. Denk hierbij aan; hulp bij douchen, opstaan, eten of verzorging van een wond, stomazorg en injecties geven. U kunt dit zelf aanvragen door een willekeurige thuiszorgaanbieder te bellen of emailen. De thuiszorgorganisaties in onze regio zijn:

  • Evean Zorg Thuis
  • Zorgmaatje aan huis
  • Madeliefje thuiszorg
  • Thuis zorg La Vie!
  • Zorgbegrip

Komt u er niet uit met deze opties? Bel dan uw zorgverzekeraar, die heeft de plicht om een andere thuiszorgorganisatie voor u te zoeken.


Intensieve zorg

Heeft u, vanwege een stoornis of handicap, levenslang intensieve zorg en toezicht in de buurt nodig? Dit is geregeld in de Wet Langdurige zorg. Of u voor deze zorg in aanmerking komt, wordt bepaald door het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Een aanvraag kunt u doen via: www.ciz.nl